kaas, noten en meer...

recepten

Vacherin uit de oven

Ingrediënten voor 2 personen:
1 bakje Vacherin Mont d’Or
1 teentje knoflook
scheutje witte wijn eventueel een paar takjes rozemarijn
Lekkere dips voor in de kaasfondue

Bereiden:
Verwarm de oven voor op 180 graden.
Verwijder het folie van het bakje en snij de korst van de kaas in.
Snijd de knoflook fijn en voeg deze samen met een scheutje witte wijn en eventueel de rozemarijn toe aan de kaas.
Zet het bakje ongeveer 15 minuten in de oven. Roer de kaas halverwege door en serveer de kaas met stokbrood, groente en andere lekkere dips voor in de kaasfondue.

Tip: Zet het bakje op een ovenschaal. Mocht de kaas iets uit het bakje gaan lekken, dan scheelt dat een hoop schoonmaak werk.

Wijntip: Hunky Dory ‘The Tangle’. Dit is een prachtige wijn uit Nieuw Zeeland. De wijn wordt gemaakt van de Pinot Gris, Riesling en de Gewurstraminer druif. De wijn is bijzonder vol van smaak en heeft een heerlijke lange afdronk.

 

 

Traditionele Kaasfondue

Ingrediënten voor vier personen:
800 gram Geraspte Zwisterse kazen (Emmentaler, Gruyere en Appenzeller) 350 ml Droge witte wijn (bijv. Sol de Andes Sauvignon Blanc)
1 eetlepel Maïzena
1 teentje knoflook
Lekkernijen om te dippen (zie diptips)

Bereiden:
Zet alle dips voor de kaasfondue klaar op tafel.
Wrijf de pan in met een teentje knoflook.
Maak een papje van de maïzena en doe deze samen met de wijn in de pan.
Laat de wijn tegen het kookpunt aankomen.
Voeg nu handje voor handje de geraspte kaas toe en roer de kaas door de wijn.
Blijf goed roeren en zorg ervoor dat de kaas niet gaat koken.
Zorg ervoor dat e kaasfondue pan op tafel ook warm blijft, zodat deze niet gaat stollen.

Diptips:
Verschillende soorten brood, Nachos chips, Blokjes gekookte aardappel, Paprika, Witlof, Wortel, Venkel, Bleekselderij, Champignons, Broccoli, Spruitjes, Bloemkool, Banaan, Appel, Ananas, Druiven, Peer, Vijgen, Mini Knakworstjes, Hamblokjes, Chorizoworstjes, Gehaktballetjes, Mini Slavinkjes, Salami Blokjes, Garnalen

Wijntip: Hunky Dory ‘The Tangle’

Tip: Eten de kinderen mee en gebruik je liever geen wijn? Vervang de wijn dan door druivensap, melk of appelsap. Uiteraard kan je de wijn ook lang laten koken, zodat de alcohol verdampt.

Naast de traditionele fondue kan je eindeloos variëren met allerlei soorten kaas in de fondue. Hieronder een aantal andere soorten:

Italiaanse Fondue:
Boeren Italiano
Fontina
Parmezaanse kaas

Belgische Fondue:
St Bernardus
Gruyere
vervang de wijn door een donker bier

Hollandse Fondue
Doruvael
Stolwijker Pittig

Geitenkaas Fondue
Bouyette
Geitenkaas Pikant